nieuws

Oudste bioscoop sluit deuren

Horeca

De oudste nog draaiende bioscoop van Nederland, City aan de Vleeschstraat in Venlo, sluit zondag haar deuren. Deze bioscoop werd in 1907 in gebruik genomen, vier jaar voordat Tuschinski in Amsterdam opende. Exploitant Joep Caubo (39) stopt ermee, omdat hij niet meer op kan tegen de populaire megabioscopen.

De laatste film die zondag gedraaid wordt is Titanic. De wortels van de bioscoop lagen al in het hotel Die Port van Kleve, dat in 1896 door Joeps overgrootvader Jos Caubo geopend werd. In een zaal van dit hotel werden bij wijze van attractie al kortdurende filmvoorstellingen verzorgd, zoals in 1906 door de reizende kermisattractie American Bioscope. De reacties waren zo enthousiast dat de toenmalige eigenaar Jos Caubo besloot tot de oprichting van de ‘Eerste Venloosche Kinomatograph’. In de jaren twintig werd het theater ingrijpend verbouwd en veranderde de naam in City Bioscoop.

Onveilig
Sinds elf jaar wordt de bioscoop gedraaid door de achterkleinzoon van de oprichter, Joep Caubo. Hij doet met pijn in zijn hart afstand van zijn bioscoop: ‘Ik ben er in opgegroeid. Als kind verkocht ik er tijdens de pauzes snoep aan het publiek. Er gaat nu een stuk historie verloren, want het pand is niet erkend als Rijksmonument. De eigenaar, een projectontwikkelaar, wil er een kledingzaak in vestigen.’
Zes jaar geleden kocht Caubo het Luxor Theater in Reuver. De bezoekers zitten er in ruime fauteuils en kunnen tijdens de voorstelling drank en hapjes bestellen. ‘Mensen gaan liever naar Reuver, omdat er meer parkeerplaats is. Maar ook, omdat de Vleeschstraat in Venlo na zes uur ’s avonds uitgestorven is en onveilig, dat schrikt mensen af’, denkt Caubo. Hij zegt nog dat ‘zijn’ City Bioscoop in een kleine eeuw tijd meer dan een miljoen bezoekers heeft getrokken.

Reageer op dit artikel