nieuws

Volendam begraaft slachtoffers cafébrand

Horeca

Terwijl de kerkklokken van de Mariakerk in Volendam luiden, komt de regen met bakken naar beneden. De kerk loopt langzaam vol met mensen die de 18-jarige Edward Jonk de laatste eer komen bewijzen. Hij is de eerste van de slachtoffers van de brand in café De Hemel die vrijdagochtend wordt begraven.

De uitvaartmis wordt geleid door pastoor Van der Hulst. Hij heeft af en toe moeite zijn emoties de baas te blijven. De pastoor vraagt de circa zeshonderd aanwezigen te bidden voor Edward, de overige slachtoffers van de brand en de gewonden in de ziekenhuizen. De jongeren die zijn opgenomen in het Waterland Ziekenhuis in Purmerend en het AMC in Amsterdam kunnen de dienst volgen via de radio.

Bloemen
Tijdens de mis staat Van der Hulst uitgebreid stil bij de brand. ‘Volendam zal binnenkort de draad weer moeten oppakken, maar het leven wordt nooit meer hetzelfde. Edwards generatie is zwaar getroffen door de ramp. We hopen dat ze de kracht vindt om de pijn en het verlies te dragen.’ Na de mis gaan de vrienden van Edward de rouwstoet voor naar de begraafplaats naast de St. Vincentiuskerk. Allemaal dragen ze bloemen. Honderden mensen lopen mee in de stoet om de jongen naar zijn laatste rustplaats te brengen.
Weinig mensen
Volendam biedt deze vrijdag een trieste aanblik. Hier en daar hangen vlaggen halfstok en enkele winkels gesloten. “Wegens omstandigheden gesloten” staat er te lezen op de deur van een kledingzaak. Ook in winkelcentrum Havenhof zijn niet alle winkels open. In de zaken die wel open zijn, zijn maar weinig mensen te vinden. Op de dijk waar ook café De Hemel stond, is vrijwel niemand te bekennen. Geen Volendammers en geen toeristen. Toch zijn hier vrijwel alle horecazaken en souvenirswinkels open. Het wordt een zwaar weekeinde voor het dorp dat in het teken staat van begrafenissen, vrijdag vier, zaterdag vier en zondag en maandag elke dag een.

Reageer op dit artikel