nieuws

Alcohol veel invloed op fietser

Horeca

Fietsers die slechts één glas alcohol hebben gedronken, hebben vijf keer meer kans op ernstige of zelfs dodelijke verwondingen dan nuchtere fietsers. Met vijf drankjes achter de kiezen wordt het risico op zwaar letsel zelfs twintig keer groter. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat dinsdag werd gepubliceerd.

De wetenschappers zeggen dat ze versteld staan van de uitkomst dat alcohol zo’n grote invloed heeft op het rijgedrag van fietsers. Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat bij ongeveer eenderde van de fietsongevallen in de Verenigde Staten alcohol in het spel is. ‘
Bij fietsen heeft een mens meer psychomotorische vaardigheden en coördinatie nodig dan bij autorijden. Daarom heeft alcohol een groter effect op fietsers dan op automobilisten’, aldus een onderzoeker van de Johns Hopkins University School of Medicine in Baltimore.
Een drankje leidt tot een alcoholpromillage in het bloed van ongeveer 0,2. Vijf drankjes leiden tot een promillage van 0,8. Dat is de alcoholgrens die in veel staten van de Verenigde Staten geldt. In Nederland is voor alle bestuurders in het verkeer het maximaal toegestaande alcoholpromillage 0,5. Dat wordt bereikt na gemiddeld twee glazen bier.

Reageer op dit artikel