nieuws

Bedrijven beperkt open

Horeca

Tientallen horecabedrijven in Nederland moeten het aantal gasten dat ze binnenlaten beperken omdat ze volgens de gemeente niet voldoen aan de brandveiligheidseisen. Koninklijk Horeca Nederland (KHN) vindt dat gemeenten een hetze voeren tegen horecaondernemingen.

Deze week stuurde KHN alle 220 afdelingen een brief met ’munitie’ om de gemeenten tot een in de ogen van de organisatie ‘normalere werkwijze’ te dwingen. Bijna alle Nederlandse gemeenten voeren sinds de Volendamse tragedie een inhaalslag met de controle op de brandveiligheid van horecapanden, zo blijkt uit een rondgang van Misset Horeca. Met carnaval voor de deur zijn de gemeenten in het zuiden enkele weken geleden als eerste begonnen met controleren, maar inmiddels zijn ook andere gemeenten actief.
De brandweer controleert vooral op de aanwezigheid van nooduitgangen, brandblusapparatuur en afspraken die horecaondernemers hebben gemaakt met de gemeenten. Bedrijven die niet aan de brandveiligheidseisen voldoen, worden gedreigd met boetes en sluitingen. Ook mogen ze minder gasten binnenlaten dan voorheen. Meerdere ondernemers hebben hun gasten inmiddels de toegang moeten weigeren.
Het Bredase café De Bommel zou eigenlijk moeten sluiten met carnaval, maar er komt nu een tussenoplossing. Een andere Bredase horecagelegenheid, Charelli, moet flink verbouwen. Ook in overige steden zien horecagelegenheden zich geplaatst voor gedwongen investeringen. Doen ze dat niet, dan dreigt sluiting.
KHN ergert zich aan de korte termijn waarop horecaondernemers de noodzakelijke wijzigingen moeten doorvoeren. ‘Ondernemers krijgen het mes op de keel. Ze hebben een week tot een maand de tijd voor bouwkundige aanpassingen’, signaleert een woordvoerder van KHN. ‘Ondernemers werken graag mee aan brandveiligheid, maar de termijnen die de gemeenten stellen zijn niet realistisch. Bepaalde investeringen kunnen niet binnen een maand.’ KHN hekelt de onduidelijkheid en de tegenstrijdige adviezen omtrent brandveiligheid van gemeenten.Met de actie wil de branchevereniging bereiken dat gemeenten en horeca weer om de tafel gaan. Voor het geval gemeenten niet mee willen werken, krijgen de lokale afdelingen tips hoe ze de pers kunnen benaderen. ‘We gaan tegengas geven’, aldus KHN.

Einde aan gedogen
Veel gemeenten hebben een achterstand met het afgeven van gebruiksvergunningen en maken nu haast om die achterstand weg te werken. Uit onderzoek van Misset Horeca blijkt dat een kwart van de ondernemers dit jaar al door de brandweer is gecontroleerd.
De gebruiksvergunning bepaalt hoeveel gasten er in een pand kunnen, gelet op de brandveiligheid. Gemeenten kondigen aan streng te zullen toezien op de handhaving van de vergunning. Tot nu toe was die handhaving voor veel gemeenten een sluitpost. ‘Vanwege onvoldoende capaciteit’, meldt de gemeente Bergh.
De gemeente Oldenzaal werkt als een van de eerste gemeenten in Nederland aan een handhavingsplan. Daarin staat onder meer welke sanctie bij welke overtreding hoort. Wethouder Ben Hudepohl: ‘Hoe meer de veiligheid in het geding is, hoe eerder we overgaan tot sluiting.’
Een drietal Oldenzaalse horecagelegenheden moet de nooduitgangen snel verbeteren. Maar volgens Hudepohl betekent de aanscherping van de handhaving niet dat er niet meer te overleggen valt met de gemeente. ‘We nemen de belangen van de horeca serieus. Tot nu toe heeft het college niet één bedrijf beperkingen opgelegd. Eén café heeft er zelf voor gekozen het aantal bezoekers in te dammen.’

Reageer op dit artikel