nieuws

Bewijzen lekker-gids op tafel

Horeca

Rapporteurs van de restaurantgids Lekker hebben ter voorbereiding op de uitgave 2001 tweemaal bij restaurant Mariënhof in Amersfoort gegeten.

Uitgever Elly Simonis heeft de bonnen van die bezoeken toegestuurd aan oud-restaurateur Michel Teulings die daar vorige week tijdens het Grote Lekker-debat op de Horecava in de RAI in Amsterdam om had gevraagd.
Het debat ging voor een belangrijk deel over de vernietigende beoordeling die Lekker had geschreven over Mariënhof. De rapporteurs van Lekker bezochten Mariënhof eind december 1999 en eind september vorig jaar.
Het valt Teulings alleszins mee dat Lekker twee keer bij Mariënhof is geweest. ‘Maar dat is veel te weinig voor een dergelijk vernietigend oordeel, waarbij het restaurant van de 17e naar de 100e plaats is geduikeld.’
En de restaurantrekeningen zeggen natuurlijk niets over de kwaliteit van de rapporteurs. Teulings heeft er vooral moeite mee dat Lekker onder andere zakenmensen die veel buiten de deur eten voor de gids op pad stuurt. ‘Ik ken veel zakenmensen die vaak uit eten gaan, maar geen jota verstand hebben van culinaire zaken.’
Los van de vraag of de rapporteurs deskundig zijn, merkt Teulings op dat de redactie van Lekker zelf niet in staat is te beoordelen of een rapporteur deskundig is. ‘Daarom zouden ze een raad van advies moeten instellen bestaande uit restaurateurs en chef-koks die de rapporteurs beoordelen.’

Reageer op dit artikel