nieuws

Brussel houdt vast aan kabeljauwherstelplan

Horeca

Ondanks alle kritiek houdt de Europese Commissie vast aan haar kabeljauwherstelplan. Een woordvoerster in Brussel verwacht dat de Commissie woensdag het plan zonder enige discussie bekrachtigt. ‘Ik verwacht geen discussie. Het plan is het antwoord op een verzoek van de Europese visserijministers gezien de crisissituatie in de kabeljauwstand.

In de Tweede Kamer en onder Nederlandse europarlementariërs is de kritiek niet van de lucht. De Commissie wil tussen 14 februari en 30 april voor grote delen van de Noordzee een algemeen vangstverbod. De kabeljauw doet het zo slecht dat uitsterving dreigt. De Commissie beroept zich op onafhankelijk wetenschappelijk advies. ‘We hebben geen keus’, zei dinsdag de woordvoerster.
Volgens CDA-europarlementariër Maat wordt de Nederlandse platvisserij onevenredig hard getroffen zonder dat de tong- en scholbestanden in gevaar zijn. Hij vreest een verlies van meer dan duizend arbeidsplaatsen in de sector. ‘Het doel en de gebruikte middelen liggen onacceptabel ver uit elkaar.’
Hij heeft met collega’s Van Hulten (PvdA), Bolkland, Van Dam en Belder, alle drie van klein rechts (RPF-SGP-GPV), een laatste oproep tot landbouwcommissaris Fischler om de plannen te herzien.

Reageer op dit artikel