nieuws

In de ban van de hygiënecode

Horeca

De oorspronkelijke hygiënecode ligt aan stukken en de nieuwe code laat nog even op zich wachten. Ondertussen vraagt de cateringbranche zich enigszins vertwijfeld af hoe het verder moet in de keuken. Meko Sanitair & Hygiëne organiseerde samen met managementcentrum ITEM een symposium over de nieuwe hygiënecode. Gerekend was op zo’n dertig belangstellenden, het werden er ongeveer honderd.

De overweldigende opkomst – met name hoofden voeding en instellingskoks lieten zich zien – mag indicatief genoemd worden voor de belangstelling voor de nieuwe hygiënecode in wording. Theo Pieper, namens de NVK vertegenwoordigd in de Werkgroep Herziening Hygiënecode, stelde de volle zaal in Assen op de hoogte van de ontwikkelingen met betrekking tot de nieuwe code.‘
De eerste code die we maakten, in 1996, bleek op allerlei gebieden tekort te schieten. Er zat te weinig vakkennis in, de inhoud bleek onvoldoende in de praktijk getoetst en er heerste op teveel punten onduidelijkheid. Hij was daardoor feitelijk onwerkbaar. Naar aanleiding van deze conclusies hebben we een nieuwe werkgroep samengesteld. Daarin hebben niet alleen het Voedingscentrum en de Keuringsdienst van Waren zitting, maar ook de GGD, vertegenwoordigers uit de koepelorganisaties, de grootkeukenleveranciers van de NVLG, de beroepsverenigingen VHVG en NVK en Defensie. De samenwerking wordt ondersteund door het adviesbureau Grande Cuisine Foodstep.’

Goede voorbeeld
Na Theo Pieper was het woord aan Erik Huizing, die namens de Hanze Hogeschool de aanwezigen bewust maakte van de altijd loerende gevaren. ‘U leest ook de krantenkoppen: Voedselvergiftiging eist twintig doden. En dan denkt u: ‘Dat gebeurt mij niet’. Maar u denkt wel dat u de loterij wint. De kans dat u de loterij wint, is vele malen kleiner dan dat er in uw keuken iets gruwelijk mis gaat. Wees dus verschrikkelijk alert op wat er in uw keuken gebeurt.’
Huizing gaf op luchtige wijze aan waar hij zoal op doelde: ‘Afwassers die even lekker in hun theedoek niezen. Ze bestaan. Ik heb leerlingen gezien die rustig een vleesmes pakken om een afvoerputje mee open te schroeven. En daarna leggen ze dat mes gewoon weer terug. Anderen zetten hun schoen op het werkblad om hun veter te kunnen strikken. Ze staan er gewoon niet bij stil. Leidinggevenden moeten daar heel goed op letten en, uiteraard, zelf continu het goede voorbeeld geven.’
Als laatste kwam Jan van der Laan aan het woord, namens de Keuringsdienst van Waren. Hij deed een ultieme poging het boeman-imago van zijn Keuringsdienst uit de weg te ruimen. ‘Koken is net voetballen. Het gaat een tijdje goed, maar dan moeten er echt regels komen. En helaas moeten er dan ook mensen zijn die voor scheidsrechter gaan spelen. Dat mag u ons niet kwalijk nemen.’
Van der Laan benadrukte het belang van duidelijke normen en regels, zodat voor iedereen duidelijk is wat wel en niet mag. Hij legde uit hoe de KvW te werk gaat en waarom juist in ziekenhuizen vaak de gevaren loeren: ‘In ziekenhuizen is voeding niet de core business. Ik zeg wel eens dat in het ziekenhuis sondevoeding voor gezonde voeding gaat. Natuurlijk moet die sondevoeding perfect in orde zijn. Maar dat moet ook gelden voor de gewone voeding, zowel die van patiënten als van bezoekers.
De nieuwe hygiënecode mag dan hoogstwaarschijnlijk wat extra kosten met zich mee gaan brengen, maar dat mag nooit een reden zijn om de code niet 100 procent serieus te nemen.’Erik Huizing zei het nog mooier: ‘Het kost wat ja, maar een stuk minder dan wanneer er ineens een paar lijken op je stoep liggen.’ En daar konden de aanwezigen het in Assen mee doen.

Reageer op dit artikel