nieuws

Kamer wil verbod op ongetest vlees

Horeca

De Europese grenzen moeten dicht voor rundvlees dat niet is getest op bse. Op verzoek van de Tweede Kamer zal minister Brinkhorst van Landbouw dit bepleiten bij de Europese Commissie.

In Nederland gaat het vooral om Argentijns rundvlees. De kans dat er een verbod komt is klein. Argentinië is officieel bse-vrij. Albert Heijn, dat rundvlees uit Argentinië importeert, liet eerder weten dat het ‘een groot vertrouwen’ heeft in Argentijns vlees.
Brinkhorst zal zich ook blijven inzetten om geen gezonde koeien te hoeven vernietigen. Eurocommissaris Fischler wil honderdduizenden runderen vernietigen om zo de prijs van rundvlees te herstellen. In sommige landen is die ingezakt door de bse-paniek. Nederland heeft nog ontheffing tot 1 juli. Brinkhorst wil ook daarna een uitzonderingspositie, vanwege ethische bezwaren tegen het afmaken van gezonde koeien.

Reageer op dit artikel