nieuws

Keuringsdienst gaat zelf boetes opleggen

Horeca

De Keuringsdienst van Waren gaat vanaf 1 februari zelf boetes opleggen aan (horeca)bedrijven die de Warenwet overtreden.

Deze bekeuringen kunnen oplopen tot maximaal 10.000 gulden. Nu wordt elke overtreding van de regels nog aan de rechter voorgelegd.
De nieuwe manier van beboeten zal volgens een woordvoerder van de Keuringsdienst leiden tot kortere procedures, die duidelijker zijn voor de ondernemers. Zij krijgen van de inspecteur direct een boeterapport, waarop de overtreding en de bijbehorende geldstraf staat. Vlak daarna wordt de boete opgelegd. ‘
We hebben een lijst opgesteld waarop alle overtredingen staan en de boete die daarbij past. Ondernemers kunnen dan eenvoudiger zien waarvoor ze worden beboet. Het wordt een lik-op-stuk-beleid’, zegt de woordvoerder. Nu duren de procedures voor de rechtbank vaak maanden. De hoogte van het boetebedrag zal niet veranderen ten opzichte van de huidige rechterlijke boetes.Het gaat volgens de woordvoerder om alle overtredingen in het kader van de warenwet, voor zowel levensmiddelen als non-foodproducten. ‘Van hygiëne, opslag en bereiding tot onveilige producten.’

Reageer op dit artikel