nieuws

KHN vraagt aw Horeca-CAO aan

Horeca

Koninklijk Horeca Nederland (KHN) gaat de algemeen verbindend verklaring (avv) van de Horeca-CAO aanvragen.

Eind vorige week gaf accountantsbureau Deloitte & Touche de voor de avv-aanvraag benodigde representativiteitsverklaring af. Hierin is opgenomen dat KHN de meerderheid van de werknemers in de horecabranche vertegenwoordigt. Die meerderheid is groter dan 65 procent, overeenkomend met 300.000 van de 454.000 werknemers in de branche, zo kan uit de rapportage van Deloitte & Touche worden opgemaakt. De verklaring is gebaseerd op het ledenaantal van 1999 van KHN. Toen waren er 13.697 werkgevers in de horeca bij de organisatie aangesloten. Het totale ledenaantal is groter, maar bij KHN zijn ook bedrijven aangesloten die geen personeel in dienst hebben.

Enige tijd geleden klaagde het Nederlands Horeca Gilde (NHG) bij Minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het automatisme waarmee de Horeca-CAO algemeen verbindend wordt verklaard. Volgens het NHG klopt het representativiteitscijfer van KHN al jaren niet en rommelt de organisatie met de aantallen leden en werknemers. Claes zegt dat de minister richting KHN niet heeft gereageerd op de beschuldigingen. ,,Dat komt omdat de minister geen reden heeft ons niet te geloven’’, aldus Claes.

Reageer op dit artikel