nieuws

Max Havelaar: recordopbrengst

Horeca

Max Havelaar-koffieboeren hebben het afgelopen jaar 10,6 miljoen gulden aan extra inkomsten ontvangen uit de verkoop van hun producten in Nederland. Dat betekent een recordbedrag in de afgelopen tien jaar, aldus de ideële stichting Max Havelaar, die zich inzet voor boeren in ontwikkelingslanden.

De extra opbrengsten voor de koffieboeren komen bovenop de wereldmarktprijs. Die was in 2000 dramatisch laag, aldus de stichting maandag. De wereldmarktprijs lag ver beneden de productiekosten en de minimumprijs die Max Havelaar de boeren garandeert. Vorig jaar brachten Max Havelaar-verkopen 6,1 miljoen gulden aan aanvullende inkomsten voor de koffieboeren op. De minimumprijs die Max Havelaar hanteert voor arabica koffie is 126 dollarcent per pound (453,6 gram). Dat is het bedrag dat de koffieboeren volgens de stichting moeten ontvangen om een menswaardig bestaan te kunnen opbouwen. Op de wereldmarkt wordt ongeveer de helft betaald, aldus Max Havelaar.

Reageer op dit artikel