nieuws

MH nr. 6 Actie voor slachtoffers van aardbeving India

Horeca

Tien procent van zijn weekomzet stelt Mostak Ahmed Khan beschikbaar voor de slachtoffers van de aardbeving in India. Het gaat om de omzet die de restauranthouder draait in de periode van 7 tot en met 14 februari. Khan roept dan ook iedereen op deze week te komen eten in zijn Indiase restaurant Passage to India in Heerenveen.

De restauranthouder kan alleen maar hopen dat zijn initiatief navolging vindt. Diverse Indiase restaurateurs probeerde hij al warm te krijgen voor de actie. Niemand waagde zich aan een toezegging van een deel van de omzet, wel zegden diverse collega’s toe een spaarpot in de zaak te zullen te zetten waar gasten een gift in kunnen doen. Zelf heeft Khan ook zo’n spaarpot in de zaak. Het ingezamelde bedrag, plus 10 procent van de omzet, maakt de restaurateur aan het einde van de actie over op gironummer 555.
Het initiatief vloeit voort uit zijn betrokkenheid bij het gebied. Khan: ‘Zelf kom ik uit Bangladesh, net als India een gebied waar zich veel natuurrampen voordoen. Aardbevingen, overstromingen, cyclonen. Veertien jaar woon ik nu in Nederland, maar ik weet uit ervaring hoeveel hulp nodig is na dit soort rampen. Op deze manier probeer ik een bijdrage te leveren om het leed een beetje te verzachten.’
Met folders die in Heerenveen worden verspreid en met posters voor de ramen vestigt Khan de aandacht op de actie. Om aan te kunnen tonen dat het bedrag daadwerkelijk wordt overgemaakt, zal Khan zorgen voor deugdelijke bewijsstukken, zoals een bankafschrift en eventueel een overzicht van de gedraaide omzet.

Positieve reacties
Er zullen wellicht mensen zijn die zeggen dat Khan klandizie trekt over de rug van de aardbevingsslachtoffers. De restauranthouder: ‘Natuurlijk is dit ook reclame voor mijn bedrijf. Dat moet ook, want hoe meer gasten ik krijg, des te hoger de bijdrage voor India zal zijn. Als mensen het zien als een actie voor eigen gewin, het zij zo. Tot nu toe heb ik echter alleen positieve reacties gehad.’
Khan – al tien jaar actief in de horeca, waarvan de laatste vier jaar met een eigen zaak – is één van de in totaal drie Indiase restauranthouders die Friesland rijk is. Hij constateert dat het met de klandizie voor zijn restaurant (60 zitplaatsen) niet zo snel gaat als bij collega’s in het westen van Nederland. ‘Toch zie je dat de omzet elk jaar groeit. Niet snel, maar het is wél een gestage lijn naar boven. Daaruit concludeer ik dat de omgeving langzaam maar zeker gewend raakt aan Indiaas eten.’
Het telefoonnummer van Passage to India is: (0513) 65 19 36.

Reageer op dit artikel