nieuws

Nederlander drinkt minder bier

Horeca

Nederlanders hebben vorig jaar gemiddeld 82,8 liter bier per persoon gedronken. Een jaar eerder waren ze nog goed voor 84,4 liter.

De cijfers over 2000 bevestigen een al langer lopende tendens: in Nederland wordt, net als in veel andere Westerse landen, steeds minder gedronken. In 1997 dronk de Nederlander nog 86,7 liter bier.
Toch hebben de brouwerijen hun productie het afgelopen jaar met 2,3 procent kunnen verhogen, dankzij het buitenland. De export steeg met 5,7 procent. Inmiddels gaat de helft van het in Nederland geproduceerde bier naar het buitenland, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Brouwerij Kantoor.
Alcoholvrij bier daalde afgelopen jaar opnieuw in populariteit. Nog maar 1,7 procent van het in Nederland verkochte bier valt in die categorie. Het gewone pilsje staat met 90,7 procent – zelfs nog wat meer dan een jaar eerder – nog altijd bovenaan.
Wat de gevolgen van deze ontwikkelingen zijn voor de brouwers, is nog niet bekend. Heineken, Grolsch en Bavaria hebben hun jaarcijfers nog niet gepubliceerd.

Reageer op dit artikel