nieuws

Omzet horeca stijgt met 5,6 procent

Horeca

De omzet in de horeca is het afgelopen jaar met 5,6 procent gestegen naar 25,4 miljard gulden. De omzet in de cateringbranche nam met 13,6 procent toe tot 4,1 miljard gulden. Alleen in de verblijfsrecreatie bleef de omzetgroei achter met amper één procent groei. Door een afvlakkende economische groei zijn de verwachtingen voor dit jaar minder hoog gespannen, aldus het Bedrijfschap Horeca en Catering in de Barometer voor Horeca, Catering en Verblijfsrecreatie.

Binnen de horeca was de omzetgroei in 2000 het hoogst in de hotelsector (+9 procent). Een grotere vraag en hogere kamerprijzen zijn hiervoor verantwoordelijk.
De fastfoodbranche deed het, net als de verblijfsrecreatie, een stuk minder. De toename in deze sector bleef 3,7 procent achter bij het gemiddelde. Oorzaak is het afnemen van het aantal cafetaria’s. Wel ging de omzet per individueel bedrijf met gemiddeld 5,5 procent omhoog.
Voor dit jaar zijn de voorspellingen voor de totale horeca een stuk minder gunstig. Hoewel het consumptievolume van gezinnen toeneemt, staan de bedrijfsresultaten onder druk. Dit komt door de toenemende inflatie vanwege het nieuwe belastingstelsel (BTW, ecotax op energie) en doorbelasting van kostenstijgingen (loonkosten, inkoopprijzen).

Reageer op dit artikel