nieuws

Sperwer spreekt met Superunie

Horeca

Sperwer voert gesprekken met inkooporganisatie Superunie nu de fusie met Schuitema is afgeketst.

Dat zeggen bronnen binnen Superunie. De gesprekken zijn in een prille fase. Zoals bekend is Sperwer op zoek naar een strategische partner voor de langere termijn. Na het afketsen van de fusie met Schuitema herbezint de coöperatieve groothandel zich op de toekomst. Sperwer koopt op dit moment in via TSN, de inkooptak van Schuitema.
Naar verluidt voerde Sperwer al eerder oriënterende gesprekken met de inkooporganisatie uit Beesd. Aan die plannen leek een einde te zijn gekomen na het aankondigen van de fusie met Schuitema en het aantreden van J.ÊLagerweij als algemeen directeur van de groothandel uit De Bilt.
In een reactie laat Sperwer-directeur Lagerweij weten zich van ieder commentaar te willen onthouden als het gaat om gesprekken tussen Superunie en Sperwer over een mogelijke strategische samenwerking. Superuniedirecteur Frans Fredrix: ‘Ik doe nooit mededelingen over dit soort zaken.’

Zwijgen
De Sperwerdirectie en -ondernemers hebben ondertussen ook een volstrekte mediastilte afgekondigd over het waarom van het afketsen van de fusie met Schuitema. Wel heeft Sperwerdirecteur Lagerweij tijdens een aantal regiobijeenkomsten in het land tekst en uitleg gegeven aan de Sperwerondernemers. Meerdere bronnen bevestigen dat de waardebepaling die Price Waterhouse Coopers namens Schuitema en Sperwer heeft neergelegd niet zozeer bij de directie als wel bij de ondernemers in het verkeerde keelgat is geschoten. Dat is tijdens de regiobijeenkomsten nog eens nadrukkelijk gecommuniceerd. Een groep ondernemers vindt dat zij in het door Price Waterhouse neergelegde bod te weinig terugzagen van de financiële belangen die zij als mede-eigenaar op papier in de groothandel hebben. Ook eisten de ondernemers een absolute garantie voor het behoud van de eindejaarsbonus. Daarnaast speelt het wantrouwen tegen groothandel Schuitema een rol. Beoogd topman J. Brouwer van de combinatie Sperwer/Schuitema zou een te grote focus hebben op de C1000-formule. De zelfstandigheid van ondernemers en de uitbouw van de gloednieuwe Plus-formule zouden daardoor in het gedrang komen.
Sperwer heeft een marktaandeel van ruim vier procent. Het marktaandeel van Superunie is volgens de laatste gegevens 16 procent.

Reageer op dit artikel