nieuws

Verbod tabaksreclame treft ook horeca

Horeca

Windschermen, parasols, asbakken en andere voorwerpen met tabaksreclame moeten uit de horeca verdwijnen als de Raad van State akkoord gaat met het voorstel van minister Borst en het kabinet om de tabaksreclame en -sponsoring vergaand te beperken.

Borst stuurde het voorstel onlangs voor advies naar de Raad. De bedoeling is dat er voortaan alleen nog tabaksreclame mag worden gemaakt in tabaksspeciaalzaken en in aparte, afgeschermde verkooppunten in warenhuizen. Alle overige reclame, zoals op bushokjes, in kranten en tijdschriften en op grote evenementen, zal worden verboden. De aanduiding van sigarettenmerken op automaten mag blijven, maar de reclame erop moet verdwijnen, zo laat een woordvoerder van het Ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) weten.

Jeugdroken
Vorig jaar zag het er nog naar uit dat er niet aan de reclamemogelijkheden voor tabak getornd zou worden. Het Europese Hof van Justitie verklaarde toen de Europese richtlijn nietig waarin de beperkingen van tabaksreclame en sponsoring worden voorgesteld. De Deense en Britse regering kwamen in hun eigen parlement met een wetsvoorstel van dezelfde strekking. Borst doet nu hetzelfde in ons land. Het kabinet is van mening dat het beperken van tabaksreclame belangrijk is voor het versterken van het tabaksontmoedigingsbeleid, voor de preventie van het jeugdroken en dus voor het bevorderen van de volksgezondheid. De verwachting is dat door minder tabaksreclame het roken afneemt.

Naleving
Het kabinet verwacht binnen enkele weken advies van de Raad van State. Daarna moet de Tweede Kamer er zich over uitspreken. Zijn de beperkingen eenmaal van kracht, dan zal de Keuringsdienst van Waren toezien op de naleving ervan. De maximale boete bedraagt een miljoen gulden. Op overtredingen is de Wet op de Economische Delicten van toepassing. Het wetsvoorstel biedt collectieve belangenbehartigers de mogelijkheid rechtszaken aan te spannen tegen vermeende overtreders.
In verband met de gevolgen voor het bedrijfsleven geldt voor de reclame in tijdschriften een overgangstermijn tot 1 januari 2003 en voor de sponsoring een overgangstermijn tot 31 juli 2002. Voor de circuits van Assen en Zandvoort blijft het mogelijk om tot het jaar 2006 ontheffing aan te vragen voor het maken van tabaksreclame bij auto- of motorraces. Daarbij geldt wel dat er sprake moet zijn van een contract dat is afgesloten vóór 10 april 1999. Bovendien moet de race onderdeel zijn van een wereldwijd evenement.

Reageer op dit artikel