nieuws

Wie een ster verliest, staat in z’n hemd

Horeca

Het verlies van een Michelin-ster is een te zware degradatie voor een restaurant en een belediging voor de gasten. Want die zouden ineens geen smaak meer hebben en in het verkeerde restaurant hebben gezeten.

Michelin zou een tussenweg moeten kiezen. Wie slechts overblijft met een bestekje staat wel erg in z’n hemd.
Ex-restaurateur Ton Fagel nam het zondag op voor de verliezers van het sterrengevecht. Hij deed mee aan een ‘sterrendebat’ ter gelegenheid van het Proefschrift Wine & Foodfestival in Golden Tulip Barbizon Centre in Amsterdam. Daar waren ook kopstukken als Robert Kranenborg, John Vincke, Jonnie en Thérèse Boer en publicist Johannes van Dam aangeschoven. Michelin zelf was er niet, want de koning van het geprofileerde zwarte rubber gaat niet publiekelijk in debat over zichzelf.
Johannes van Dam stelde overigens vast dat Michelin wel degelijk een middenweg bewandelt met z’n Bib Gourmand. Dat is ‘een kleine ster’.
Natuurlijk was zondag in Amsterdam het uitblijven van de derde ster in Nederland een hot item. Michelin waant zich in Nederland nog altijd in een gastronomische woestijn. Maar de verwachtingen zijn hoog gespannen nu de Brit Derek Brown als nieuwe hoofdinspecteur is aangesteld. Mogelijk komt er verandering in de francofiele opstelling van de bandenfabrikant. Volgens Van Dam is er tot nu toe echter nog steeds sprake van een internationale wedstrijd waarbij de jury uit louter Fransen bestaat.

Reageer op dit artikel