nieuws

Zalm: eenmalige eurochipcard

Horeca

Een speciale, eenmalig te gebruiken, chipcard kan begin volgend jaar de problemen rond de invoering van de euro beperken. De betaalkaart is een ideaal middel om de eerste weken van januari 2002 het verwachte tekort aan contant eurogeld minder voelbaar te maken, zo hield minister Zalm (Financiën) dinsdag de Tweede Kamer voor.

De bewindsman wees de vaste Kamercommissie voor Financiën op de mogelijkheden van de chipkaart, die zoals de huidige telefoonkaarten werkt volgens het prepaid-idee. Gebruikers kopen de opgeladen eurochipcard, die na het opmaken van het saldo niet meer kan worden gebruikt. Zalm haakt in op een idee van de banken in Nederland en Interpay, dat een groot deel van het betalingsverkeer regelt. Beide instellingen kondigden in januari al de introductie van een ‘onpersoonlijke’ betaalkaart aan. De chipcard die vanaf 1 januari volgend jaar overal verkrijgbaar moet zijn, was oorspronkelijk bedoeld voor toeristen en mensen zonder een rekening in Nederland. De eurochipcard kan volgens Zalm ook de landelijke chipcard een zet in de rug geven. De landelijke chipcard wordt niet voor 2003 verwacht. De invoering ervan stuit nog op de nodige technische en financiële problemen.

Reageer op dit artikel