nieuws

‘Alcohol kost maatschappij 5,7 miljard

Horeca

Nederlanders drinken steeds meer alcohol en beginnen daarmee steeds jonger. Overmatige inname van spiritualia kost de samenleving elk jaar 5,7 miljard gulden, zo blijkt uit een onderzoek van KPMG Bureau Economische Argumentatie. Dat is 17 procent meer dan vier jaar geleden. Vooral de kosten van de gezondheidszorg en kosten als gevolg het plegen van misdrijven onder invloed stegen fors.

In Nederland zijn er 1,1 miljoen mensen die op een of andere manier problemen hebben met drank. De kosten van alcoholvoorlichting zijn al tien jaar gelijk, terwijl aan alcoholreclame in die periode bijna drie keer zoveel werd uitgegeven. Ook de subsidie voor verslavingszorg steeg nauwelijks, waardoor deze vorm van hulp slechts 3 procent van de probleemdrinkers bereikt.
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Nationaal Instituut voor Gezondheidszorg en Ziektepreventie (NIGZ) en Geestelijke Gezondheidszorg Nederland (GGZ). Beide organisaties willen dat het ministerie van VWS per jaar 32,7 miljoen gulden extra besteedt aan tijdige voorlichting en hulpverlening. Dat zou 92,7 miljoen gulden aan ‘alcoholgerelateerde kosten’ besparen. Volgens de onderzoekers is er een goed wapen tegen alcoholmisbruik: een hogere prijs (te bereiken door accijnsverhoging) in combinatie met voorlichting en beperking van het aantal verkooppunten.

Reageer op dit artikel