nieuws

De Engel gaat voor kwaliteit

Horeca

Aan de voet van de Erasmusbrug in Rotterdam is een prachtig gebouw verrezen: het nieuwe Luxor theater dat eind april officieel wordt geopend. Drie huiscateraars zijn aan het Luxor verbonden. Maison van den Boer, Frans Kuil Events en een in cateringkringen betrekkelijke nieuweling: Herman den Blijker van het Rotterdamse restaurant De Engel. Met zijn cateringbedrijf ‘De Engel op locatie’ heeft Den Blijker wilde plannen voor het Luxor. Restaurantkwaliteit op de (warme) cateringborden, daar gaat hij voor.

Met zijn compagnon David Crouwel opende Herman den Blijker in 1993 restaurant De Engel. Zilver en kristal vond je er niet, koken met topproducten, daar draaide het volgens het duo om. De zaak liep al snel als een trein. Een goede prijs/kwaliteit verhouding was het geheim van hun succes. In 1997 volgde zelfs een Michelin-ster. Het publiek: ‘Oud, fout en nieuw geld’, zoals Den Blijker het omschrijft, vroeg of ze ook diners aan huis konden bereiden. En zo ontstond langzamerhand de cateringpoot van het restaurant. Steeds grotere partijen volgden. ‘We zijn ook wel eens vreselijk op onze bek gegaan, wilden veel te ingewikkelde dingen’, bekent de reusachtige Rotterdammer. Maar partijen van 1000 mensen zittend bedienen hebben ze ook spits gekregen. Inmiddels opende het tweetal een tweede (Zeezout) en een derde (Foodies) restaurant in Rotterdam.

Zelf regie houden
Over het verschil met z’n ‘grote cateringbroers’ zegt de bijna twee meter lange, kaalhoofdige Den Blijker: ‘Kijk wij zijn niet puur afhankelijk van de catering, hebben niet zulke overheadkosten, geen batterij vrachtwagens. Personeel huren we in via een uitzendbureau, we hebben zo’n 25 ‘vaste’ mensen die jaren voor ons werken. Soms huren we Milo Berlijn van Trainmark in en die zet de mensen dan ‘strak’ voor een grote partij. En we willen niet eindeloos groeien, willen zelf de regie in handen houden.’ Voor convenience-producten heeft de restauranteigenaar nauwelijks een goed woord over: ‘Wij gebruiken hooguit wat geplukte sla of voorbereide broodjes maar nooit kant-en-klare soepen of sauzen. Alles wordt in eigen keuken bereid. ìJe moet je ziel in het eten leggen, ook in het broodje kaas.’

Mogelijkheden
Tijdens de rondleiding door het theater, waar nog volop aan de afbouw wordt gewerkt, raakt Den Blijker steeds enthousiaster. Ziet allerlei mogelijkheden in de foyers met uitzicht op de Maas. ‘
Hier kunnen we iets moois kunnen doen met koks die midden in de ruimte staan te koken’, mijmert hij.
Het Luxor theater heeft 280 producties per jaar op het programma staan, vertelt Saskia Koemans, hoofd horeca en publieksservice. Daarnaast is het theater te huur voor eendaagse evenementen als conferenties en prijsuitreikingen.

Leipzig
In het Luxor komt ook een inpandig restaurant, genoemd naar de Rotterdamse zusterstad Leipzig. Jean-Paul Bouwense, tot voor kort general manager van de Royal Dutch Catering Association, wil van zijn Leipzig een van de top tien restaurants van de Maasstad maken. Met een capaciteit van 250 plaatsen is Leipzig straks geopend voor lunch, diner en souper, in het weekend zelfs tot één uur ‘s nachts. Maar waarom heeft het duo Den Blijker/Crouwel hier niet zijn vierde restaurant van gemaakt? ‘Te duur! En wij willen vrij zijn’, luidt het simpele antwoord.

Reageer op dit artikel