nieuws

Erasmusuniversiteit introduceert halal

Horeca

Aan de Rotterdamse Erasmusuniversiteit is huiscateraar HCS (Holland Catering Specialisten) begonnen met het verstrekken van halal-voeding. Bijna tegelijkertijd introduceerde HCS bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken een nieuw EKO-programma. Beide staan in het kader van het nieuwe voedingsbeleid van HCS.

Met zijn nieuwe food-koers speelt HCS in op affaires als BSE, waardoor de moderne consument op zoek is naar alternatieve voeding; en op het feit dat aan de Rotterdamse Erasmus universiteit steeds meer moslims studeren. De Erasmus universiteit wilde zelf halal, als concurrentiemiddel in de strijd om de internationale student.
Speciaal voor zijn nieuwe food-beleid riep HCS de functie van operationeel manager in het leven. Daarvoor werd Gerard Smeekens aangetrokken, die uit de cateringhoek van GranDorado komt. Samen met food & beverage-manager Ludwig Briolas was Smeekens verantwoordelijk voor beide introducties: halal bij Erasmus en een Eko-assortiment bij het Ministerie van Binnenlandse zaken. Bij BiZa gaat het voorlopig nog om een pilot, bij Erasmus staat de halal vanaf heden definitief op de kaart. De bedoeling is dat het Eko-assortiment ook in andere vestigingen, zowel van HCS als van Restoplan, zal worden verkocht.

Toezicht door imam
Voor het Eko-project werkt HCS nauw samen met een aantal leveranciers, waaronder FGN (Foodservice Grootverbruik Nederland) en bakkerij Van Breggen. ‘Zo hebben we geen problemen met de verkrijgbaarheid’, zegt Briolas.
De halal-voeding wordt voor een belangrijk deel betrokken van Imamin Food Services, dat ook voor de ondersteuning zorgt. De verstrekking van halal is aan strenge voorschriften gebonden. De reine halal producten mogen niet in aanraking komen met niet-halal producten. De verstrekking staat onder toezicht van de imam; zeg maar de collega-concurrent van de rabbi.
HCS heeft op de universiteit een aparte uitgifte voor de halal producten moeten creëren.
HCS neemt al die ongemakken voor lief, want het heeft hoge verwachtingen van de halal.
Smeekens: ‘Er zullen steeds meer moslim-studenten komen. En wij verwachten dat ook veel niet-moslims halal zullen kopen. Ook meeneemmaaltijden. Halal is veel gewoner dan iedereen denkt. Halal moet je eigenlijk zien als een multiculturele keuken. Bovendien zijn studenten natuurlijk veel eerder tot experimenteren bereid dan de gemiddelde consument.’
Naast halal en Eko blijven Erasmus en BiZa – vanzelfsprekend – doorgaan met het gewone, traditionele cateringassortiment.
Briolas: ‘Het traditionele assortiment zal nog jaren de boventoon blijven voeren. Maar het gaat wel snel. Wat wij doen is een afspiegeling van de maatschappij. Die maatschappij verandert. En mensen zijn bang geworden. Ze willen echt anders gaan eten.’

Reageer op dit artikel