nieuws

‘FNV-onderzoek brandveiligheid smakeloos

Horeca

Het onderzoek dat de FNV Horecabond heeft gehouden onder 1400 werknemers in de horeca naar brandveiligheid is ‘goedkoop en smakeloos’, vindt Jeu Claes, directeur van Koninklijk Horeca Nederland (KHN).

‘De bond is uit op een mediasucces. Het onderzoek onder uitsluitend leden is tendentieus en niet representatief. Brandveiligheid moet een zorg zijn die werknemers en werkgevers samen delen. Nu wordt door de FNV het imago van de branche verder beschadigd.’
Vorige week werden de resultaten van het FNV-onderzoek bekendgemaakt. Uit de antwoorden van 1400 werknemers blijkt dat brandveiligheid in horecabedrijven sterk te wensen overlaat. Ongeveer de helft van de ondervraagden stelt dat binnen het bedrijf waar zij werken nauwelijks aandacht is voor brandveiligheid. Slechts 17 procent zegt dat na de brand in Volendam de brandveiligheid is verbeterd. Veel bedrijven hebben wel voorzieningen, maar de medewerkers worden niet of nauwelijks getraind om er mee om te gaan. De bond pleit voor een ‘cultuuromslag’. Hotels, cafés en restaurants moeten meer aandacht krijgen voor brandpreventie.
Claes wijst op ‘de enorme inhaalslag’ die met name de cafés de afgelopen maanden hebben gemaakt. ‘Alle carnavalscafés zijn streng gecontroleerd en hebben aanpassingen gedaan. De suggestie dat er onvoldoende gebeurd zou zijn, wijs ik resoluut van de hand.’

Reageer op dit artikel