nieuws

Gedeeltelijk verbod op t-bonesteak

Horeca

Het wordt straks moeilijk om aan T-bonesteak te komen’, voorspelt Benno Bruggink, voorlichter van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.

Per 1 april is een gedeeltelijk verbod op dit stuk vlees met bot van kracht in Europa, aldus de voorlichter. Minister Brinkhorst van Landbouw heeft de maatregel met betrekking tot de T-bonesteak aangekondigd bij het parlement.
Vleesleveranciers zullen vanaf 1 april hun T-bonesteak nog maar uit een beperkt aantal landen kunnen betrekken. Het verbod op rundvlees uit de wervelkolom geldt niet voor Portugal. Groot-Brittannië viel eerst ook buiten het verbod, maar door het uitbreken van mond- en klauwzeer in dit land is de export van vlees naar het vasteland nu verboden, zo bevestigt een woordvoerster van het Ministerie van Landbouw.
Ook voor rundvee uit Finland, Zweden en Oostenrijk geldt dat het na een BSE-test ontheven is van het verbod. Via wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat runderen uit deze landen BSE-vrij zijn.

Van de kaart
Zodra de T-bonesteak daadwerkelijk verboden is, schrapt Ribhouse Texas het gerecht van de menukaart, zo laat een woordvoerder van de steakhouseketen weten. De zes restaurants hebben T-bonesteak uit Nederland op de kaart staan. ‘We gaan geen vlees verkopen dat niet goedgekeurd is’, aldus de woordvoerder.
Ook bij de formule Applebee’s (vijf vestigingen in Nederland) laat een woordvoerster weten dat de T-bone van de kaart gaat zodra hij verboden wordt. ‘Eigenlijk verkopen we niet zoveel T-bone’s. Wij promoten hem ook niet.’ Bij Applebee’s is de Argentijnse steak het handelsmerk, volgens de zegsvrouw.
Bij restaurantketen Gauchos is de T-bonesteak al zo’n drie jaar geleden van de menukaart verdwenen. ‘De kwaliteit was niet goed. Bovendien was het diepvriesvlees en wij verkopen alleen vers Argentijns vlees’, aldus Jan Geenemans van Gioma, de organisatie die eigenaar is van Gauchos.

Reageer op dit artikel