nieuws

Gemeenteraad maakt uitzondering

Horeca

Ondanks een negatief advies van het College van Burgemeester en Wethouders heeft de gemeenteraad van de Friese gemeente Skarsterlân besloten om de mobiele snackwagen ‘Melbo’s Place’ het hele jaar door drie dagen per week een standplaatsvergunning te verlenen in het Friese dorp Ouwsterhaule.

De zaak van Bouwe Jonkman en Melanie Bloemendaal is sinds anderhalf jaar op vrijdag, zaterdag en zondag in bedrijf. Melbo’s Place had echter alleen vergunning tijdens de zomerperiode (van mei tot en met september). De verkoop van frites, snacks en ijs loopt in Ousterhaule inmiddels zó goed, dat de eigenaars er graag het hele jaar door willen blijven staan.
B en W oordeelden negatief, omdat het voorstel in strijd is met het gemeentelijk dag-standplaatsenbeleid. De gemeente Skarsterlân staat alleen standplaatsen toe in de kernen Langweer, Joure, Sint Nicolaasga en Oudehaske en wil geen versnippering op dat gebied. Verder zou Melbo’s Place volgens het college voor onveilige situaties kunnen zorgen vanwege het verkeersaantrekkend karakter van de zaak. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft de bezwaren van burgemeester en wethouders echter van tafel geveegd. Sinds het plaatselijk café in Ouwsterhaule enkele jaren geleden definitief de deuren sloot, kunnen de dorpsbewoners nergens meer terecht voor snacks. Volgens de raad voorziet Melbo’s Place dan ook in een behoefte. Onder strikte voorwaarden mag de snackwagen nu structureel drie dagen per week van 11.30 tot 20.00 uur in Ouwsterhaule staan. Bouwe Jonkman is blij met het besluit. Als de gemeenteraad negatief had geoordeeld, was hij naar de rechter toe gestapt. ‘Onze snackwagen doet prima zaken in Ouwsterhaule. Vooral rond etenstijd hebben we het altijd erg druk. Ook weggebruikers en mensen uit omliggende dorpen weten ons inmiddels te vinden. ’s Zomers zijn toeristen en fietsers goede klanten.’ Om de consument niet in de kou te laten staan, zal Melbo’s Place ’s winters worden omhuld door een tent met daarin een kachel. De zaak is dan 5 bij 2 meter groot.

Reageer op dit artikel