nieuws

Horecabestedingen vallen tegen

Horeca

De horecabestedingen zijn in 2000 lager uitgevallen dan verwacht. In plaats van met 6 procent nam de omzet in de horeca toe met 5,6 procent tot 25,4 miljard gulden. In de catering viel de groei hoger uit, 13,6 procent tot 4,1 miljard gulden. Voor dit jaar verwacht het productschap Horeca en Catering dat de dalende trend in de horeca zich voortzet met een kwart procent.

Binnen de horeca was de hotelsector een positieve uitschieter met een omzetstijging van 9 procent. Deze was te danken aan een grotere vraag naar kamers en hogere kamerprijzen. Het aantal restaurants nam toe met bijna 5 procent. Het gevolg van de toegenomen concurrentie was een daling van de omzet per bedrijf.
Het bedrijfsschap denkt dat de hoge economische groei in Nederland voorlopig voorbij is. Negatieve berichten over de financiële markten hebben het consumentenvertrouwen doen afnemen. Dat blijkt niet alleen uit de afgenomen kooplust van consumenten. De bestedingen bleven de afgelopen maanden namelijk vooral beperkt tot de aanschaf van duurzame goederen als auto’s. In de voedings- en genotsmiddelenbranche bleef de groei met 1 procent gelijk aan voorgaande jaren.

Reageer op dit artikel