nieuws

KHN hekelt zelftap Heineken

Horeca

Koninklijk Horeca Nederland is er niet blij mee dat gasten steeds vaker zelf hun bier tappen in de kroeg. In steeds meer cafés worden tafels voorzien van bierleidingen. Gasten kunnen zo voor een vast bedrag zelf het bier uit de tap laten vloeien.

‘Het systeem werkt drankmisbruik in de hand’, zegt Ans Groenewegen van Horeca Nederland. ‘Er is geen enkele controle op mogelijk. Als je zelf bier laat tappen, zijn er altijd mensen bij die hun eigen grens niet kennen en te veel drinken. Wij vinden dat de professionele kastelein hier niet aan mee moet werken.Vooral jongeren en probleemdrinkers moet je hiertegen beschermen. Drankmisbruik leidt tot een negatief imago van de horeca en dat proberen we juist te voorkomen.’

Heineken Nederland heeft inmiddels een stuk of vijf van deze tapinstallaties in het land staan. Hans Sjouke Koopal van de brouwerij signaleert een groeiende behoefte aan ‘de persoonlijke tap’. Volgens hem werkt het systeem sfeerverhogend. ‘Samen tappen slaat vooral goed aan bij studentenverenigingen en vriendenclubs. De zelftap is een goed instrument voor feesten en partijen in de kroeg.’

Interbrew werkte een paar jaar geleden wel met zelftaps via bierleidingen aan tafels. Er bleek echter weinig vraag naar te zijn. Het was meer een gimmick, aldus woordvoerder Jan Laurijssen.De Grolsche Bierbrouwerij heeft één café waar het systeem goed werkt, De Stoof in Amsterdam. Paul Könings van Grolsch: ‘Zo’n tapinstallatie is best aardig. Je kunt je ermee onderscheiden. Wie de installatie in z’n zaak wil hebben, kan hem krijgen. Maar het systeem brengt ook extra service en onderhoud met zich mee. Zo moeten de leidingen regelmatig gereinigd worden.’

Reageer op dit artikel