nieuws

MH nr. 9 Classificatie crus bourgeois

Horeca

Na eindeloos delibereren is in de Franse staatscourant eindelijk het decreet gepubliceerd waarmee de status van cru bourgeois in de Médoc wettelijk wordt geregeld. Er komen drie niveaus: cru bourgeois, cru bourgeois supérieur en cru bourgeois exceptionnel. Een jury zal per château het niveau bepalen. Leden van deze jury zijn onder andere vertegenwoordigers van de […]

Na eindeloos delibereren is in de Franse staatscourant eindelijk het decreet gepubliceerd waarmee de status van cru bourgeois in de Médoc wettelijk wordt geregeld. Er komen drie niveaus: cru bourgeois, cru bourgeois supérieur en cru bourgeois exceptionnel. Een jury zal per château het niveau bepalen. Leden van deze jury zijn onder andere vertegenwoordigers van de wijnmakelaars, de wijnhandelaren en de wijnbouwers, terwijl ook de deken van de Universiteit van Bordeaux zijn stem mag laten horen. Er zal op allerlei factoren worden gelet, ook op de staat waarin wijngaard en kelder verkeren. En in principe gaat men de classificatie elke twaalf jaar herzien. Bepaald positief is de voorwaarde dat de crus bourgeois die van dezelfde bezitting afkomstig zijn apart moeten worden gevinifieerd – want anders krijgen ze hun status niet. Dit betekent het eind van tweede wijnen die (vaak met een fancy châteaunaam) ten onrechte als cru bourgeois werden aangeboden.
Ik ben benieuwd welke ‘exceptionnels’ er gaan komen. Ik zou er al gauw een stuk of twintig weten, waaronder de châteaus Chasse-Spleen, Haus-Marbuzet, Lilian-Ladouys, Poujeaux en Sociando-Mallet.

Reageer op dit artikel