nieuws

Politie pakt visstropers op

Horeca

Drie visstropers zijn maandag met 200 kilo snoekbaars op de Langweerder Wielen bij Joure op heterdaad betrapt. Het zijn de eerste aanhoudingen in een nieuw offensief tegen visstropers. Een team van de politie te water en de Algemene Inspectie Dienst (AID) hoopt volgens een woordvoerder ‘binnenkort meer grote jongens’ te pakken.

De drie mannen van 32, 34 en 64 jaar oud komen uit Urk en Tollebeek. De politie heeft de partij vis met een waarde van 7000 gulden, de netten, een auto en een boot in beslag genomen. Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) heeft na klachten uit Friesland voor drie maanden een speciaal team ingezet om visstropers op te sporen. Enkele jaren geleden is door gebrek aan geld en menskracht een permanent opsporingsteam opgeheven. ,,De stroperij neemt weer toe”, aldus de woordvoerder van het KLPD. ‘Mogelijk gaan we voor heel het land weer twee vaste teams formeren.’
Visstropers kunnen volgens de woordvoerder de vis eenvoudig afzetten. De Federatie van Friese hengelsportverenigingen beaamt dat. ‘Stropers verkopen de vis aan grote erkende vishandelaren. Die schrijven vervolgens in de boeken dat de snoekbaars afkomstig is van sportvissers.’
De federatie hoopt dat het landelijke pilotproject voor een legale inkoopregistratie bij de vishandel snel begint. De provincie Friesland heeft zo’n project onlangs toegezegd.

Reageer op dit artikel