nieuws

Ruig Nederland wint aan populariteit

Horeca

Zompen in de klei, struinen door de natuur en slapen tussen het stro. De toeristische ontdekkingstocht Ruige Route in Nederland wint aan populariteit, zo blijkt uit onderzoek. Het publiek spreekt daarin een hoge waardering uit voor de meerdaagse ‘belevingsroutes’ in verscheidene Nederlandse natuurgebieden.

De organisatie Stichting Natuurlijk Bijzonder in oprichting wil het aantal routes uitbreiden. De afgelopen drie jaar zijn in totaal vier wilde paden uitgezet. De eerste route bestaat uit een vijfdaagse vaar-, wandel- en fietstocht door natuurgebieden en langs cultuurhistorische monumenten van de Millingerwaard tot Slot Loevestein. De toerist loopt dwars door weilanden, wilde natuur, langs paarden en koeien.
Al snel is de route langs de Waal uitgebreid met arrangementen in de Brabantse Biesbosch, Dommelland en het Groene Hart. Inmiddels hebben vijhonderd mensen het ruige pad bewandeld. De deelnemers geven de arrangementen gemiddeld een rapportcijfer acht. De bedoeling is om ook routes te maken in de provincies Flevoland en Drenthe. Deze worden dit jaar nog uitgewerkt door Natuurlijk Bijzonder, een samenwerkingsverband van onder meer Staatsbosbeheer, VVV Vakanties, Natuurreisorganisatie SNP en Toerisme & Recreatie Nederland.
Het is vooral de actieve vakantieganger die vroeger voornamelijk naar het buitenland moest voor een actieve vakantie, maar nu ook in Nederland een paar dagen in de ‘wildernis’ kan doorbrengen. De deelnemers komen op plekken waar normaal niemand komt, zij slapen op authentieke plaatsen en krijgen verhalen over de streek te horen van kunstenaars, natuurontwikkelaars, dichters en boeren.
Wel hebben de deelnemers soms moeite met een al te ruige voorziening. ‘De slaapplekken mogen wel authentiek zijn, maar niet ruig. De mensen willen een goed bed, tweepersoons slaapunits en een schone verzorgde locatie met deugdelijk sanitair. Dat betekent dat er op sommige routes nog geïnvesteerd moet worden.’
Op deze manier wordt het duurzaam toerisme en platteland in ontwikkeling gebracht. Ook ontstaan samenwerkingsverbanden op lokaal niveau tussen onder anderen agrariërs, ondernemers, kunstenaars, natuurontwikkelaars en monumentenbeheerders.

Reageer op dit artikel