nieuws

Tefaf: kreeftenparty’s en volgeboekte hotels

Horeca

De kunstzinnige jetset van de wereld hield zich onlangs op in Maastricht voor de jaarlijkse kunstbeurs Tefaf. In de verre omtrek is geen hotelsuite meer te krijgen. De betere restaurants draaien topomzetten.

Op Maastricht Aachen Airport staat ten tijde van The European Fine Art Fair een riante verzameling privé-vliegtuigen geparkeerd. Het zijn de transportmiddelen van kunst- en schilderijenverzamelaars. Het is uiteraard de bedoeling dat de meesterwerken de terugreis in een ander vliegtuig aanvaarden dan de heenreis.
Ruim 70 procent van de standhouders komt uit het buitenland: Oostenrijk, België, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Monaco, Nederland, Spanje, Zwitserland en de Verenigde Staten. De verzamelde kunst in het MECC is verzekerd voor bijna 10 miljard gulden.
Wie verstand heeft van kunst, heeft dat kennelijk ook van eten. Restaurateurs in Maastricht en verre omgeving draaien topdagen. Jan Waghemans, wiens Der Bloasbalg toch 25 kilometer van het MECC verwijderd ligt: ‘We zitten elke dag vol. Veel mensen komen ieder jaar terug, zowel standhouders als bezoekers. Het zijn wel mensen met bijzondere wensen. We hebben de kaart verkleind om iedereen goed te kunnen bedienen en een extra TEFAF-menu toegevoegd. De voorraad topwijnen is aangevuld, want die lopen in deze periode extra goed, zo vanaf 200 gulden per fles.’
Wiel Rekko van restaurant Manjefiek in Maastricht heeft zijn decor aangepast en voor een verzekerde waarde van 25 miljoen gulden aan kunstwerken in zijn zaak geplaatst, waaronder een echte Mesdag en een Koekkoek. ‘We hebben onze kaart niet aangepast. Een vaste gast die binnenloopt moet zich hier nu ook thuisvoelen. Wel hebben we een wat kleinere kaart om de drukte aan te kunnen. We zitten immers met personeelskrapte deze dagen.’

Eliteservice
De wereldelite kan ook rekenen op een eliteservice. In het Golden Tulip-hotel naast het MECC wordt de roomservice ten tijde van TEFAF uitgebreid tot 24 uur. Personeel werkt deze week minstens zes dagen en er mogen geen vrije dagen of vakanties worden opgenomen. Het hotel is extra aangekleed met kunstwerken en bloemen en het aantal buitenlandse kranten is uitgebreid tot vijftien. De suites zijn al een jaar vooruit gereserveerd. De suite waarin John Mayor logeerde tijdens de Eurotop is zelfs al voor langere tijd geclaimd door een Engelsman.
Maar niet alleen de topzaken scoren hoog. Café ’t Knijpke stond woensdag in de agenda van de vaste bezoekers. Want op die dag vindt in het café traditioneel de jaarlijkse kreeftenparty plaats. De miljonairs zitten dan zelfs op de trappen om een hapje mee te eten.
Ook leveranciers houden rekening met TEFAF. Horecaslager Ernest Lebouille in Valkenburg: ‘Het zijn dagen waarop de horeca goed kan uitpakken. Dan worden de beste ingrediënten van de wereld uitgeserveerd aan gasten die dat weten te waarderen. Het zijn tien dagen waarin ook wij ons helemaal geven. En de omzet? Die is absoluut hoger dan in de kerstperiode.’

Reageer op dit artikel