nieuws

The wine west

Horeca

Western Australia begint zich als wijnregio steeds meer te profileren. De staat levert slechts 3 procent van het Australische wijnvolume, maar in de restaurants van kangoeroeland vertegenwoordigen flessen uit Western Australia 20 procent van de omzet in de categorie boven AS $20. In het kwaliteitssegment doet deze staat het dus zeer goed. Het toonaangevendste wijngebied […]

Western Australia begint zich als wijnregio steeds meer te profileren. De staat levert slechts 3 procent van het Australische wijnvolume, maar in de restaurants van kangoeroeland vertegenwoordigen flessen uit Western Australia 20 procent van de omzet in de categorie boven AS $20. In het kwaliteitssegment doet deze staat het dus zeer goed. Het toonaangevendste wijngebied binnen Western Australia is Margaret River. Dit heuvelige, door twee oceanen en een baai begrensde schiereiland wordt gekenmerkt door veel zon, veel wind en een mediterraan klimaat. De bodem, die doorgaans bestaat uit leem met kiezel en granietgruis, is uitstekend voor wijnbouw geschikt.
Australië’s wijngoeroe James Halliday beschouwt Margaret River zelfs als ’s werelds beste gebied voor chardonnay, na de Bourgogne. Vanwege zijn stranden, zijn klimaat en zijn wijnen trekt Margaret River – 280 kilometer ten zuidwesten van Western Australia’s hoofdstad Perth – talrijke toeristen. Eén van de wijnbedrijven waar deze in groten getale naartoe trekken, is Voyager Estate. Dat heeft in de eerste plaats te maken met de opvallende architectuur van het hoofdgebouw.

Eigenaar Arnold Palmer liet dit namelijk ontwerpen in Cape Dutch-stijl, als een Zuid-Afrikaanse, witgepleisterde wijnboerderij. Het 63 hectare tellende domein heeft verder een mooie rozentuin, twee restaurants en een winkel, tevens proeflokaal. Tenslotte brengt Voyager Estate voortreffelijke, vaak bekroonde wijnen voort.
Omdat Palmer zeer welgesteld is dankzij de opbrengst van ijzererts, kan hij het zich veroorloven om op zijn wijnbezitting met extreem lage rendementen te werken. Vorig jaar werd bijvoorbeeld een kwart van alle druiven enkele weken voor de pluk verwijderd. Bovendien beschikken hij en zijn team over de best mogelijke kelderapparatuur, inclusief Franse vaten. Vandaar dat in het wijngamma veel kwaliteit te vinden is. Absoluut verrukkelijk is de 2000 van Voyagers Sauvignon Blanc Semillon, een levendige, frisse compositie met elementen van citrusfruit, tropische vruchten, kruisbessen en asperges. Ook de 1999 is nog lekker opwekkend en fruitig (beide ¦21,50).
De Chardonnay 1998 werd deels in nieuwe fusten vergist en heeft daarom in zijn aroma naast citrusfruit (van o.a. grapefruit) ook aspecten van toast en karamel. Het is een prachtig, harmonisch product, enigszins Europees gestijld (¦32,50). Een zeer aantrekkelijke rode wijn is de Cabernet Sauvignon Merlot (die trouwens ook wat cabernet franc en petit verdot bevat). Deze donkerkleurige creatie smaakt elegant-ferm, met nuances van munt (en eucalyptus), laurier en besfruit; aan tafel, bij rund- of lamsvlees, komt hij het best tot zijn recht (1996 en 1997 ¦35,-).

Hanos (zes vestigingen), tel. (055) 529 44 44, fax (055) 521 82 76.

Reageer op dit artikel