nieuws

Vervoersverbod jaagt prijs Brits vlees op

Horeca

Sinds de uitbraak van mond- en klauwzeer in Groot-Brittannië zijn vleesprijzen daar met meer dan de helft gestegen. De vleesvoorraden die voor consumptie geschikt zijn, worden met de dag kleiner. Daar komt bij dat veel mensen gaan hamsteren.

In verband met de MKZ-crisis geldt in Groot-Brittannië een vervoersverbod voor vee. Daardoor kunnen er geen gezonde dieren naar de slachterijen worden gebracht. Volgens The Daily Telegraph zijn de slachterijen binnen enkele dagen door hun vleesvoorraden heen. Op dit moment gaan de prijzen voor lams- schapen- varkensvlees dagelijks met 20 procent omhoog.
De Britse minister van Landbouw Brown overweegt het vervoer van vee onder strikte voorwaarden toch toe te staan. Hij wil speciale vergunningen afgeven zodat boeren hun gezonde vee naar het abottoir kunnen brengen. Op die manier kunnen de vleesvoorraden weer enigszins op peil worden gebracht. Als voorwaarde stelt de minister dat er onderweg nergens mag worden gestopt.
De boeren en de vleesindustrie hebben de plannen van Brown verwelkomd. Supermarkten hebben de minister laten weten dat ze niet helemaal afhankelijk willen zijn van vlees uit het buitenland.
In Groot-Brittannië is het aantal plaatsen waar mond- en klauwzeer heerst opgelopen tot 26. Woensdag bleek dat er op nog eens acht plaatsen MKZ is vastgesteld. Het aantal geruimde dieren is gestegen naar 11.000.

Reageer op dit artikel