nieuws

Aantal cafetaria’s daalt

Horeca

Het aantal cafetaria’s is in Nederland vorig jaar met 2,8 procent gedaald. Dit blijkt uit cijfers van het Bedrijfschap Horeca en Catering en het Centraal Bureau voor de Statistiek. Op 31 december 1999 werden 5603 cafetaria-achtige bedrijven geteld. Twaalf maanden later was dit aantal gedaald tot 5447.

Volgens woordvoerder Wim Waninge van het bedrijfschap Horeca en Catering is de daling van het aantal cafetaria’s een gevolg van concurrentie binnen en buiten de branche. ‘In de cafetariasector is sprake van een toenemende tweedeling. Grote bedrijven, veelal verenigd in ketens, spelen met hun marketingconcepten slagvaardiger in op ontwikkelingen en trends. Dat zuigt klandizie weg bij kleinere cafetaria’s. Van buiten de branche ligt de detailhandel op de loer. Denk aan de verkoop van diepvriesproducten en kant-en-klare versmaaltijden uit het koelvak’, aldus Waninge.
Ook elders in de fastfoodsector is een dalende tendens merkbaar. Het aantal shoarmazaken en grillrooms ging in 2000 met 15 omlaag naar 1259. Het aantal lunchrooms en croissanteries daalde van 1709 naar 1697. Het aantal ijssalons bleef vorig jaar nagenoeg stabiel: 331 zaken op 31 december 2000, tegen 332 een jaar eerder. Het aantal fastfoodrestaurants steeg licht. Met een toename van 0,7 procent naar 271 vestigingen, bleef de groei achter bij voorgaande jaren. De omzet in de fastfoodbranche steeg met 2,9 procent.

Reageer op dit artikel