nieuws

Brand Burger King dupeert reizigers

Horeca

Luchthaven Schiphol is zondagavond voor de tweede keer binnen enkele maanden opgeschrikt door brand. Het vuur ontstond in de keuken van restaurant Burger King op Schiphol Plaza. Er vielen geen gewonden, maar het vlieg- en treinverkeer op de nationale luchthaven raakte ernstig ontregeld. Enkele duizenden reizigers werden de dupe. Alleen al van de KLM liepen vijftig toestellen flinke vertraging op.

De brand ontstond om half zes ’s middags, na een steekvlam in de keuken van Burger King. Door de enorme hitte die daardoor werd veroorzaakt in een afvoerkanaal, ontstond brand in een ventilatiesysteem op de zevende en achtste verdieping van het kantorengebouw boven terminal 3. Rond zes uur sloegen de vlammen uit het dak en stegen zwarte rookwolken op uit het gebouw. De marechaussee zette onmiddellijk de ontruiming van de diverse terminals en Schiphol Plaza in gang. Het calamiteitenplan trad in werking. Het treinverkeer van en naar Schiphol werd stilgelegd, en het vliegverkeer beperkt. Ook het gebied rond de terminals E, F en G werd gesloten.

Vertraagde vluchten
Honderden reizigers moesten uit voorzorg de luchthaven verlaten. De meesten van hen besloten buiten te wachten op het voorplein van Schiphol. Personeel van restaurant Burger King en gestrande reizigers kregen onderdak in het nabijgelegen Sheratonhotel. Dat stelde de lounge en een zaal op de begane grond ter beschikking en schonk de gedupeerden koffie en thee.
Vooral het binnenkomend vliegverkeer ondervond last van de brand. Twee vluchten uit Oslo moesten uitwijken naar Rotterdam Airport, veel vertrekkende vluchten raakten vertraagd. De luchthaven zelf waagde zich zondagavond niet aan een schatting van het aantal gedupeerde passagiers en wilde evenmin een indicatie geven van het aantal vertraagde vluchten. Een woordvoerder van de KLM zei desgevraagd dat van deze maatschapij alleen al zeker veertig Europese vluchten en tien intercontentinentale vluchten zijn opgehouden. ‘Dan praat je van de KLM alleen al snel over enkele duizenden passagiers’, rekende hij voor.

Opzet
In de loop de zondagavond kon het vliegverkeer weer goeddeels normaal worden afgehandeld. Omstreeks kwart voor negen werd ook het treinverkeer via de sporen langs Schiphol hervat. Even na negen uur konden passagiers weer in- en uitstappen op NS-station.
Gestrande reizigers moesten soms tot halverwege de zondagavond wachten voor de hoofdingang van Schiphol. Tegen negen uur maakten de meesten alsnog hun opwachting voor de vertrekbalie. Een aantal van hen was met bagage en al uitgestapt op de vluchtstrook van de A4 en richting vertrekhal gelopen.
Op een persconferentie verklaarde Schipholdirecteur G. Cerfontaine dat hij geen reden heeft aan te nemen dat er opzet in het spel is. Over de schade die zondagavond ontstond, kon hij nog niets zeggen. De luchthaven leed door de brandstichting op 18 januari zo’n 10 tot 15 miljoen gulden schade, aldus Cerfontaine.

Adequaat
De marechaussee heeft een technisch onderzoek geopend naar de brand en de oorzaak daarvan, zo verklaarde luitenant-kolonel C. Kuijs. Ook zal het personeel van Burger King worden gehoord. Daarbij speelt de vraag een rol of de bedrijfsleiding van het restaurant wel goed heeft opgelet en adequaat heeft gereageerd.
Een woordvoerder van de luchthaven zegt dat de brand op Schiphol Plaza beperkt is gebleven tot het restaurant Burger King. ‘Wellicht zijn er wel enkele winkels die wat rook- of waterschade hebben opgelopen, maar het vuur is niet overgeslagen’, zegt hij desgevraagd.

Reageer op dit artikel