nieuws

Brouwerij Kaiser nog niet van Heineken

Horeca

De overname door Heineken van de Braziliaanse brouwer Kaiser, verloopt minder voorspoedig dan eerder aangekondigd. Er is onenigheid over de prijs, zo bleek donderdag tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering van Heineken.

Heineken bezit nu al 14,2 procent van Kaiser, de tweede brouwer van Brazilië. De overige aandelen zijn in handen van Coca-Cola (10 procent) en enkele families. Heineken wil minstens de meerderheid verwerven. ‘
De onderhandelingen staan op een laag pitje’, aldus bestuursvoorzitter K. Vuursteen. Enkele maanden terug was hij juist heel positief over de mogelijkheden. Hij trekt nu zelfs in twijfel of de zaak dit jaar nog beklonken kan worden. Volgens Heineken is de situatie bij Kaiser er de afgelopen tijd niet beter op geworden.‘
Familiebedrijven zijn altijd buitengewoon optimistisch over de waarde van de eigen ondernemingen. Die ligt duidelijk lager dan zij hopen’, zegt bestuurslid A. Ruys. ‘Als het te duur blijft, dan doen we ’t niet.’

Heineken heeft hoge verwachtingen van Zuid-Amerika, waar enkele grote familiebedrijven de bierdienst uitmaken. Tot nu toe moet Heineken zich met minderheidsbelangen tevreden stellen. Heinekens belangstelling voor de regio blijkt wel uit de recente oprichting van een gemeenschappelijke deelneming met een Duitse brouwerij, de Brau Holding International (voorheen de Bayerische Brau Holding). Vuursteen zegt dat vooral het belang in een Chileense brouwerij (IRSA), dat bij de Duitse deal is inbegrepen, de doorslag heeft gegeven. Anders had hij ook met andere Duitsers in zee gewild.
Ook geeft Vuursteen aan dat hij betwijfelt of hoge investeringen in Engeland – mogelijk komt brouwer Bass weer te koop te staan – zich wel terugverdienen. Hij steekt liever geld in Zuid-Amerika.

Reageer op dit artikel