nieuws

CBS: prijzen fors hoger door mkz

Horeca

In maart zijn de prijzen van voedingsmiddelen fors gestegen. Oorzaak is de mond- en klauwzeercrisis. Dat blijkt uit de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag publiceerde. In vergelijking met vorig jaar ligt het prijsniveau van Nederlandse industrieproducten in maart van dit jaar gemiddeld 5,1 procent hoger.

Varkensvleesproducten zijn gemiddeld 19 procent duurder geworden. Exportproducten van rund- en varkensvlees werden ruim 15 procent duurder. Naast gestegen prijzen hebben Nederlandse producenten in toenemende mate last van een afnemende vraag naar hun producten.
De zogenoemde stemmingsindicator kwam de afgelopen maand uit op nul. In september vorig jaar bereikte deze graadmeter nog een recordhoogte van 8,4.

Reageer op dit artikel