nieuws

De Trans kiest voor vriesvers

Horeca

Zorginstellingen voor gehandicapten kiezen er meer en meer voor om hun patiënten zo zelfstandig mogelijk te laten wonen, in zo klein mogelijke units. Dat is goed voor de bewoners, maar uitermate ingewikkeld voor de afdeling die zich bezighoudt met de voedselvoorziening.

De Trans in Rolde, een instelling voor verstandelijke handicapten, meent met de reorganisatie van de eigen centrale keuken, een oplossing voor dit ingewikkelde probleem te hebben gevonden. Onze centrale keuken moest sowieso aangepast worden, zegt facilitair manager Johan ten Cate van De Trans. Dat is natuurlijk een goed moment om alle wensen en eisen op een rijtje te zetten. We zochten naar flexibel systeem dat veel afwisseling kon bieden, zodat elke woongroep vrij zou kunnen kiezen, plannen en beslissen.
Immers, de ene verstandelijke handicap is de andere niet. Sommige patiënten wonen onder intensieve begeleiding in een woongroep, terwijl anderen vrijwel zelfstandig wonen in een buurt buiten het terrein van de zorginstelling. Die laatste groep wil zelf graag bepalen wanneer er wat gegeten wordt en wil ook het allerliefst zelf betrokken zijn bij de bereiding. Al was dat feitelijk alleen maar het opwarmen van de maaltijd. De ‘gewone’ huiselijke situatie dient zoveel mogelijk benaderd te worden.
De Trans is uiteindelijk in zee gegaan met Apetito, dat onder de naam Multiplus vele verschillende vriesverscomponenten aanbiedt.
Het systeem bestaat uit in porties te bereiden, diepgevroren menucomponenten, voorgkookt, gekruid en dus kant-en-klaar voor maaltijdbereiding. Er is keuze uit 450 componenten voor het hoofdmenu; er zijn dus zeer veel menuvariaties mogelijk. Zelfs als bewoners een paar dagen per week helemaal zelf willen koken, dan kan dat.
Bijkomend voordeel is volgens Ten Cate de financiële controle. Dankzij het componentensysteem is een exacte kostenberekening te maken. Zo krijgen we een waterdichte controle, en dat is voor een instelling als de onze, met zoveel verschillende eisen en wensen, echt een uitkomst.

Reageer op dit artikel