nieuws

Gekkekoeienziekte bij Gelders rund

Horeca

Bij een rund afkomstig van een bedrijf in Aalten (Gld) is de gekkekoeienziekte vastgesteld. De besmetting is volgens het ministerie van Landbouw het vijftiende geval in Nederland sinds 1997 en het zevende in 2001.

Volgens het ministerie is het besmette rund Liza 183, dat is geboren op 19 februari 1992. De koe is door de dierenarts van het bedrijf op 6 april gemeld vanwege een verdenking op verschijnselen van BSE. Na onderzoek door een specialistenteam is het rund op 7 april voor onderzoek afgevoerd naar ID-Lelystad.

Positief
Op 10 april leidde de snelle test tot een positief resultaat op de ziekte Bovine Spongiforme Encephalopathie (BSE). Daarop is een onderzoek ter bevestiging van de uitslag van de snelle test ingezet. Dinsdag bleek dat ook deze test aantoont dat Liza 183 de gekkekoeienziekte heeft. Het bedrijf in Aalten is onmiddellijk geblokkeerd. De aanwezige 25 runderen, drie geiten en vier lammeren worden afgevoerd. ID-Lelystad zal de runderen onderzoeken op BSE. De kadavers worden vervolgens vernietigd. Liza 183 is geboren en getogen op het bedrijf in Aalten.

Nakomelingen
De nog levende runderen die een jaar voor of na de geboorte van Liza 183 op het bedrijf zijn geboren, worden opgespoord en onderzocht. Dat geldt ook voor de runderen die met Liza 183 zijn opgegroeid en voor hun nakomelingen.
Zoals gebruikelijk wordt een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van dit BSE-geval. Zo zal worden nagegaan welk veevoer het dier heeft gekregen, met name in de eerste periode van haar leven. Het eerste BSE-geval dateert van 21 maart 1997 in Wilp, het veertiende van 1 maart 2001 in Losser.

Reageer op dit artikel