nieuws

‘Hotel nodig om rendabel te zijn

Horeca

Gedeputeerde Staten van Gelderland verwachten dat het multifunctionele stadion Gelredome in Arnhem op korte termijn niet alleen nog een voetbaltempel voor de Arnhemse club Vitesse is. Mocht dat wel het geval zijn, dan zal Gelredome de achtergestelde provinciale lening van 25 miljoen gulden terug moeten betalen.

Dat hebben GS geantwoord op vragen van GroenLinks. De partij vreest dat de provincie 25 miljoen gulden kwijt is nu Vitesse-hoofdsponsor NUON heeft besloten de banden met de voetbalclub te verbreken. Het provinciebestuur deelt die vrees niet, maar is ook niet van plan om het geleende geld kwijt te schelden. Gelredome en Vitesse verkeren in grote financiële moeilijkheden.

Evenementen
De achtergestelde lening, die bovenop een miljoenensubsidie voor de bouw van het stadion kwam, haalde het begin jaren negentig maar net in Provinciale Staten. GS haalden de fracties over door te benadrukken dat Gelredome veel grote publieksevenementen naar Arnhem zou halen, wat de naamsbekendheid van de provincie ten goede zou komen. Van die reeks evenementen is tot nu toe niets terecht gekomen. Gelredome heeft al zeker twee jaar geen grote publiekstrekkers meer in huis gehad.

Rendabel
Er bestaan vergevorderde plannen om Gelredome en Vitesse te laten fuseren. Op het terrein van Gelredome zouden winkels en een hotel moeten komen om de exploitatie rendabel te maken. Volgens GS komt de gemeente Arnhem eind dit jaar met een plan voor het terrein. Het provinciebestuur wil, zo blijkt uit de antwoorden, meewerken aan ontwikkelingsmogelijkheden hoewel omwonenden destijds de garantie is gegeven dat er rond Gelredome niet meer gebouwd zou worden.

Reageer op dit artikel