nieuws

MKZ kost Cebeco miljoenen

Horeca

De huidige mond- en klauwzeercrisis slaat diepe wonden bij Cebeco. De landbouwcoöperatie, onder andere bekend van Aviko (diepvriespatat) en Friki (kip), verwacht dit jaar als gevolg van de MKZ-perikelen een ‘zeer grote resultaatdaling’.

Exacte cijfers kan het bedrijf nog niet geven, maar Cebeco houdt rekening met ‘vele miljoenen’. Het MKZ raakt alle sectoren van het bedrijf. De omzet van vlees en vleeswaren krijgt zware klappen, omdat er door vervoersverboden minder aanvoer is. Sommige slachtlijnen liggen stil, zoals de grootste pluimvleeslachterij van de coöperatie in Wezep, vlakbij de MKZ-haard in Oene.

Boer
Ook de aardappel lijdt onder de MKZ-crisis. Aardappelschillen worden gebruikt voor verwerking in varkensvoer. Maar ook dat voer kon door de noodmaatregelen niet naar de boer worden gebracht. De MKZ-malaise komt bovenop de toch al teleurstelende resultaten. De omzet nam vorig jaar nog wel toe, met 14 procent naar ƒ7,54 miljard. Maar het bedrijfsresultaat liep 5 procent terug tot ƒ108 miljoen. Met de nettowinst was het nog slechter gesteld, met een terugval van ruim 40 procent naar ƒ21 miljoen.
De daling kwam door sterk gestegen grondstofprijzen in de voedingsmiddelengroep, die niet konden worden doorberekend aan de afnemers. Ook overcapaciteit bij de vervaardiging van vleeswaren en eiproducten had een een sterk negatief effect.

Reageer op dit artikel