nieuws

Onderzoek brand Burger King duurt voort

Horeca

Het onderzoek door de marechaussee naar de oorzaak van de brand op Schiphol Plaza zondagavond zal naar verwachting nog enkele dagen duren. Dat zei een woordvoerder van de marechaussee maandag.

Tijdens het onderzoek wordt ook het personeel van het fastfoodrestaurant Burger King gehoord, waar het vuur in de keuken ontstond. Een personeelslid zei dat er de hele dag al problemen waren met de flame-grill.
Maar volgens het adviesbureau Winkelman & van Hessen, dat de woordvoering namens Burger King doet, moet uit onderzoek nog blijken of de brand werkelijk in de keuken is ontstaan. Het is nog niet bekend hoe groot de schade bij Burger King is.

Schade
Enkele nabijgelegen winkels hadden wat rookschade. Maar volgens voorzitter F. Versluis van de winkeliersvereniging Plaza is de schade vermoedelijk minder groot dan de schade na de brand in januari. Toen heeft de luchthaven zo’n 10 à 15 miljoen gulden schade geleden. De KLM kon maandag nog niet zeggen hoeveel schade de luchtvaartmaatschappij heeft geleden als gevolg van vertragingen en opvang van gestrande passagiers. Als blijkt dat de brand is ontstaan door nalatigheid, zal de KLM de schade zeker verhalen, aldus een woordvoerder.

Vertraging
Op korte termijn wil de KLM een gesprek met de directie van Schiphol over de veiligheidseisen in de gebouwen op de luchthaven. ‘Voor de tweede keer in korte tijd heeft een relatief kleine brand het internationale luchtverkeer lamgelegd’, zegt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij. ‘Alles wordt afgesloten en duizenden mensen lopen vertraging op. De schade loopt al snel in de miljoenen guldens. In de toekomst moeten we dat proberen te voorkomen.’
De winkels op Schiphol hoeven wat de KLM betreft niet te verdwijnen. ‘Ze hebben duidelijk een meerwaarde’, stelt de woordvoerder. ‘Wel moet kritisch worden gekeken naar de veiligheidseisen. Als het klopt dat de brand is ontstaan in een oven, is het raar dat de vlammen het dak van het spiksplinternieuwe gebouw hebben kunnen bereiken.’

Reageer op dit artikel