nieuws

Paasontbijt verdringt eieren zoeken

Horeca

Eieren zoeken is nog steeds populair in Nederland, maar het paasontbijt of paasbrunch zijn aan een onstuitbare opmars begonnen. Het paasontbijt is nu zelfs populairder dan het eierenzoeken, zo stelt het Nederlands Centrum voor Volkscultuur (NCV) in Utrecht.

Horecagelegenheden zijn al weken van tevoren volgeboekt. Volgens het centrum is het paasontbijt (voor uitslapers de paasbrunch) een heuse cultuur geworden. Het overvloedig eten met Pasen markeert vanouds het einde van de schrale winter. ‘Je zou denken dat het feestelijk eten zou verdwijnen omdat we geen honger meer hebben, zoals destijds’, stelt I. Strouken van het NCV. ‘Maar de tafels staan gedekt, narcissen en gele lakens erbij, de bladen staan er al weken vol mee.’
Daarbij eten Nederlanders nog wel veel traditionele gerechten met Pasen, zo stelt het Centrum voor Volkscultuur. ‘Sukade, echt een overblijfsel uit de tijd dat we ons fruit moesten conserveren voor de winter, dat hoort er nog steeds bij. Maar ook broodlammetjes met peterselieoortjes. En een mooi ei hoort daar nog steeds echt bij.’ Het NCV constateert dat mensen uit andere culturen steeds vaker aan ‘Nederlands’ Pasen deelnemen.

Connecties
‘Met name dat ontbijt is erg populair. Van de tweede en derde generatie nakomelingen van allochtonen neemt zestig procent aan Pasen deel.’ De horecagelegenheden merken de populariteit van de paasmaaltijd. Wie bij horecagigant Van der Valk nog wil aanschuiven, moet van goede huize komen of over connecties beschikken.
De restaurantketen is al wekenlang volgeboekt. ‘Voor het eerst dat dit zolang van tevoren vol zit’, aldus een woordvoerster. Het massale karakter van het paasontbijt wil niet zeggen dat het zoeken van eieren uit beeld is, zo stelt het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. ‘Het is nog steeds populair’, aldus Strouken. ‘De eieren worden tegenwoordig veel door grootouders verstopt, en door de kleinkinderen gezocht. Grootouders blijken goede doorgevers van de traditie.’

Woonboulevard
Dat het bijna spreekwoordelijke bezoek aan de woonboulevard afbreuk heeft gedaan aan de oude tradities, bestrijdt het NCV. ‘Vroeger waren het de kermissen, waarmee we het begin van het goede seizoen vierden. Alles aan de kant, de schoonmaak, de winterkleren in de kast, in bad en naar de kermis. De kermissen van weleer hebben plaatsgemaakt voor de pretparken en de boulevard. Maar in wezen is het niets anders: erop uit om een soort nieuw jaar, het einde van de winter te vieren. We denken vaak dat we met z’n allen veel veranderen, maar dat valt nog wel mee’, aldus Strouken van het NCV.

Reageer op dit artikel