nieuws

Plan coffeeshops deelstaat Australië

Horeca

Als de Groenen in Australië hun zin krijgen, kunnen overal in de deelstaat New South Wales coffeeshops verrijzen waar bezoekers ongestoord van een joint kunnen genieten. Dat meldt de krant Sydney Morning Herald. De Groenen staat het voorbeeld van Amsterdam voor ogen.

Lee Rhiannon, parlementslid van de Groenen in het parlement van de deelstaat, waar Sydney de grootste stad is, zegt dat de initiatiefwet die de legalisering van de coffeeshops regelt, bijna klaar is.
De gelegenheden zouden over een vergunning moeten beschikken. Volgens Rhiannon heeft de partij veel steun van de bevolking. Donderdag stond het hooggerechtshof van New South Wales een proef met de verstrekking van heroïne toe. Een protestantse kerk had daarom gevraagd. De injectieruimte, die voor 150 tot tweehonderd verslaafden per dag beschikbaar is, komt in Kings Cross, de rosse buurt van Sydney. De ruimte moet binnen zes weken opengaan. De exacte datum hangt af van de beschikbaarheid van medisch personeel.

Heroïne
Premier John Howard van Australië weigert de wet te wijzigen, zodat de kerk de heroïne legaal kan invoeren. Hij erkende dat hij zich niet tegen de uitspraak van het hof kan verzetten, maar voelt zich op geen enkele wijze verplicht de kerk te helpen. ‘Ik ben het niet eens met injectieruimtes voor heroïne, maar het gaat om een beleidsbeslissing van de regering van New South Wales’, zei hij voor een radiostation.
Twee jaar geleden sloot de politie een café in Kings Cross waar hasj en marihuana te koop zouden zijn en waar het roken van soft drugs oogluikend zou zijn toegestaan.

Reageer op dit artikel