nieuws

Seizoenarbeiders horeca recht op WW

Horeca

Werknemers bij strandtenten, pretparken en bungalowparken behouden het recht op een werkloosheidsuitkering. Dat heeft het Landelijk Instituut voor de Sociale Verzekeringen (LISV) woensdag gezegd.

Daarmee is een eind gekomen aan de onzekerheid voor ongeveer 7000 werknemers bij de seizoensgebonden horeca- en recreatiebedrijven. Aanvankelijk kwamen zij dit jaar niet langer in aanmerking voor een WW-uitkering in die maanden dat zij niet kunnen werken. Na aanscherping van de uitkeringsregels van instanties als het GAK vielen zij voortaan terug in de bijstand.

Koninklijke Horeca Nederland trok hierop aan de bel. De brancheorganisatie stelde dat bedrijven in toeristische gebieden dit jaar meer moeite hadden seizoensarbeiders te vinden dan gewoonlijk. Daarop heeft het LISV de regels nog eens tegen het licht gehouden.

Al langer bestaat de regel dat seizoensarbeiders alleen in aanmerking komen voor een tijdelijke WW-uitkering als het werk afhankelijk is van het weer, zoals de oogst. Ook horeca- en recreatiebedrijven die afhankelijk zijn van het zomerse weer vallen onder die regel, meent het LISV nu.

Reageer op dit artikel