nieuws

Telers knolselderij voorzien einde snert

Horeca

Het einde van de gezonde Nederlandse erwtensoep is nabij. Dat stelt de Knolselderij Telers Vereniging Zuid-West Nederland. Vice-voorzitter C. Sweere is het niet meer mogelijk om in Nederland knolselderij te telen omdat het College Toelating Bestrijdingsmiddelen een aantal onmisbare gewasbeschermingsmiddelen verboden heeft. ‘Dat betekent dat de consument geen erwtensoep meer kan eten die is gemaakt van Nederlandse knolselderij’, aldus Sweere.

Het is de telers een doorn in het oog dat de verboden middelen in het buitenland nog wel mogen worden gebruikt. Het zit ze evenmin lekker dat buitenlandse selderij in Nederland gewoon in de handel blijft, terwijl helemaal niet bekend is hoe die groente is geteeld. Nederlandse telers houden dat nauwgezet bij.

Gedupeerd
De telers zijn door het verbod zwaar gedupeerd, zegt Sweere. Per boer kan de schade volgens hem oplopen tot 10.000 gulden. Er zijn naar schatting vier- tot vijfhonderd boerenbedrijven waar knolselderij wordt geteeld. De meeste daarvan zijn te vinden in West-Brabant en Zuid-Holland. Sweere verwacht dat het verbod ook gevolgen zal hebben voor de handelaren, de verpakkers en de veilingen.

Reageer op dit artikel