nieuws

Varkensvlees fors duurder

Horeca

De prijzen van varkensvlees rijzen de pan uit door de mond- en klauwzeercrisis in Nederland. Leveranciers melden stijgingen van 30 tot 40 procent. Verse varkenshaas is momenteel schaars.

Restaurateurs dienen de hogere verkoopprijzen door te berekenen, adviseren de vleeshandelaren. Dirk Huisman van Chateaubriand in Amsterdam constateert een stijging van de varkensvleesprijs in de afgelopen weken door de gedwongen import van 30 procent. Door het binnenlandse vervoersverbod in verband met mkz moet het varkensvlees uit het buitenland worden gehaald. Woordvoerder Frans Kanters van Hesseling Vlees in Purmerend schat dat de prijs van varkensvlees zo’n 40 procent gestegen is. Vooral varkenshaas en andere luxere delen van het varken zijn moeilijk te verkrijgen volgens Kanters.

Doorberekenen
Zijn collega bij IPS Meat Products in Almere, Ido Paulusma, deelt deze mening. Volgens zijn inschattingen is varkensvlees op dit moment 40 procent duurder. Bij Strogoff Vleesgrootverbruik in Schagen meldt Pieter de Ruijter dat varkenshaas tien tot vijftien procent duurder is, zo’n drie gulden per kilo. Hij adviseert restaurateurs om het gewicht van varkenshaas aan te passen of de prijsverhoging door te berekenen naar hun klanten. Dat laatste is eveneens het advies van de andere vleesleveranciers.

Reageer op dit artikel