nieuws

Veel verkooppunten treinstations dicht

Horeca

Geen treinen, dus ook geen croissantje, koffie of tabak. Naar schatting 120 van de in totaal 170 verkooppunten van Servex BV op stations in het hele land zijn in verband met de treinstakingen gesloten.

Servex probeert wel op elk station een kiosk of restauratie met zitplaatsen open te houden om reizigers op te vangen met gratis koffie, aldus donderdag financieel directeur C. Blankestijn van Servex. NS Stations had met de winkeliers afgesproken dat ze ‘zoveel mogelijk’ open zouden blijven, laat een NS-woordvoerder van NS in Amsterdam weten. Maar velen daar kozen eieren voor hun geld en lieten de rolluiken dicht. AKO BV niet.

Stofzuigen
De meeste van de twintig boekwinkels op de stations blijven donderdag open. Maar volgens algemeen directeur E. Plate is het er erg rustig. ‘Personeel is hard aan het stofzuigen en ramen lappen. Ik verwacht dat we de komende dagen erg schone winkels hebben.’ Plate schat dat er tussen de 40 en 50 procent minder omzet binnenkomt. Maandag, toen een dreigende staking niet doorging voelde het bedrijf dat ook al in de omzet. Omdat veel reizigers alternatief vervoer hadden geregeld, zakte de omzet met 20 procent, aldus Plate.

Schadeclaim
Met het oog op mogelijke vervolgstakingen vrijdag en aanstaande maandag overweegt hij een schadeclaim in te dienen. ‘Een staking dat kan gebeuren, maar dit wordt teveel.’ Ook financieel directeur Blankestijn van de koffiekiosken en stationsrestauratieketen Servex stelt dat de acties zijn bedrijf ‘veel geld kosten’. Maar hoeveel wil hij niet vertellen en hij is ook niet van plan een claim in te dienen.

Reageer op dit artikel