nieuws

Viespeuken en zwervers

Horeca

Politieke ideeën om statiegeld te gaan heffen op blikjes en plastic halveliter flessen. Een verwijderingsbijdrage op witgoed en auto’s. Issues die aangeven dat wij als modern land verschrikkelijk veel afval produceren. We kennen zelfs een term als zwerfafval.

Per jaar moet er langs elke kilometer snelweg 350 liter van dat zwerfafval worden opgeruimd, wat ons met z’n allen jaarlijks dik 13 miljoen gulden kost. De automobilist blijkt vooral zeer veel peuken uit zijn raampje te kieperen. Bij het verpakte zwerfafval lijkt de consumptie van voedsel of drank een belangrijke rol te spelen. In hoeverre de diverse vormen van wegcatering aan de bron van het zwerfafval staan, is niet bekend.

zwerfafval per km snelweg per jaar: 350 liter

blik en plastic drankenverpakkingen 6%
glas en karton drankenverpakkingen 5,3%
voedselverpakkingen 18,1%
verpakkingen rookwaar 3,8%
verpakkingen overig 4,3%
onverpakt afval 24,3%
peuken 38,2%

Reageer op dit artikel