nieuws

Vreedzaam einde gijzeling Turks hotel

Horeca

Zo’n twintig pro-Tsetsjeense mannen hebben maandag enkele uren een hotel in de Turkse stad Istanbul bezet en alle gasten gegijzeld. In de loop van de ochtend gaven de gijzelnemers zich over en lieten alle gasten weer vrij. Er zou niemand gewond zijn geraakt.

Volgens de politiecommandant in Istanbul zijn 120 gijzelaars in goede gezondheid vrijgelaten. De gewapende mannen bestormden in de nacht van zondag op maandag al schietend het vijfsterrenhotel Bosporus. Meteen daarop lieten ze drie Turkse vrouwen en een kind vrij. In een verklaring zeiden ze bloedvergieten te willen voorkomen en beloofden ze alle Turkse gijzelaars vrij te laten. Vele gasten, onder wie twee Duitsers, zijn in de loop van nacht naar buiten gestuurd en ook zouden er enkele tientallen ontsnapt zijn. Volgens het Turkse persbureau Anatolia zijn dertien gijzelnemers gearresteerd.

Het is niet duidelijk hoeveel mensen in totaal zijn gegijzeld en hoeveel buitenlanders daarbij waren. Japan meldde dat er mogelijk tien Japanners logeerden en Moskou zei dat er vier Russen verbleven. Ook zouden er Oostenrijkse zakenlieden, twee Britten en een vliegtuigbemanning van SwissAir zijn gegijzeld. Het Zwitserse luchtvaartbedrijf SAirgroup, eigenaar van het hotel, zei dat er ongeveer zeshonderd gasten aanwezig waren toen de terroristen al schieten binnenstormden.

Protest tegen aanvallen Tsetsjenië
In hun schriftelijke verklaring zeiden de bezetters te protesteren tegen de ‘bloedige aanvallen’ van Rusland in Tsjetsjenië, de republiek die naar afscheiding van Rusland streeft. De gouverneur van Istanbul zei tijdens de onderhandelingen dat er ‘politieke’ eisen waren gesteld. Een gijzelaar vertelde na afloop dat de terroristen zich bij hem hadden verontschuldigd voor hun actie.

De bezetters waren ongeveer twintig zwaarbewapende Tsjetsjenen of Turken van Tsjetsjeense afkomst. Onder hen was zeer vermoedelijk de Turkse Tsjetsjeen Mohammed Tokcan. Die leidde in 1996 een gijzelingsactie op een boot in de Zwarte Zee waarbij tweehonderd mensen drie dagen lang werden vastgehouden.

De Turkse bevolking kan in het algemeen wel sympathie opbrengen voor de onafhankelijkheidsstrijd van de Tsjetsjenen. De Turken zien ze als ‘collega-moslims’ die vrij willen zijn van hun onderdrukkers. Vandaar vermoedelijk ook de belofte van de bezetters om Turken vrij te laten. Ongeveer vijf miljoen Turken beroepen zich op een Tsjetsjeense afkomst.

Reageer op dit artikel