nieuws

Asperges zakken in prijs

Horeca

Het aspergeseizoen maakte dit jaar een prijzige start. Door de slechte weersomstandigheden bleven de prijzen lange tijd hoog.

Walter Abma, Ven versmarkt: ‘Ik heb nooit eerder meegemaakt dat de prijzen zo lang in het seizoen hoog waren, lange tijd ƒ10,- per kilo. Pas in week 20 waren de prijzen met ƒ6,- extreem laag, als gevolg van de warme periode.’
Traditiegetrouw luidt de meimaand de aspergetijd in en loopt het oogstseizoen met Sint-Jan op 24 juni weer ten einde. In die periode zijn de prijzen gedurende één week zeer voordelig. Vervolgens gaan ze langzaam weer omhoog. Door de matige vraag en voldoende aanbod blijft het momenteel aantrekkelijk om het witte goud op de kaart te zetten. Abma: ‘De kwaliteit is dit jaar weer prima. Het enige dat invloed kan hebben is regen. Dan hebben de stengels wat minder smaak.’
Asperges blijven niet lang vers. In een vochtige doek gewikkeld zijn ze hoogstens drie dagen in de koelkast te bewaren. Een andere mogelijkheid is de asperges blancheren en vervolgens invriezen. Op deze manier zijn ze ongeveer negen maanden houdbaar. Asperges zijn gezonde groente, en rijk aan foliumzuur, koper, kalium, ijzer, fosfor, zink en de vitamines A, B1, B2, B6 en C.

Reageer op dit artikel